Stíler blog

Így ne tedd tönkre a hajad hajformázás közben

Így ne tedd tönkre a hajad hajformázás közben

2017. május 21. - Pusztai Olivér

Milyen a jó és szakszerű hajformázás? Hogyan csináljam, hogy jól nézzek ki, de a hajam se sérüljön? Ezekre a kérdésekre most összeszedtük a legfontosabb válaszokat és pár tippet is adunk ahhoz, hogy hogyan kezeld a hajadat úgy, hogy közben egészséges maradjon. 
saclari-kisa-hazirlama-3-14786789431968.jpg

Manapság a hajápolás és a hajformázás eggyel több és kicsit komplexebb dolog, mint levenni az első dizájnos samponos flakont a szupermarket polcáról. Sok márka hangzatos marketingszöveggel elhitet velünk minden jót a termékéről, mi otthon durva fizikai hatásnak kitéve megpróbáljuk kihozni a legtöbbet a hajkoronánkból, ám a várt végeredmény helyett igénybe vett, száraz és sérült szénakazal a végeredmény. Aztán állunk elkeseredve a tükör előtt és csak azt kérdezzük: MIÉRT? Ennek oka, hogy valójában nem ismerjük a haj formázásának helyes metódusát és nem a megfelelő terméket használjuk mindehhez. 

 

ELŐKÉSZÍTÉS

Minden az alapoknál kezdődik, és ez a hajformázás esetében sincs másképp. Nagyon fontos már az elején beszélni a megfelelő, jó minőségű samponról és balzsamról. A sampon feladata, hogy enyhén lúgos összetételével a haj szerkezetét lágyan megnyissa és a szennyeződést eltávolítsa. Már itt figyelni kell arra, hogy parabén- és szulfátmentes terméket válasszunk, hiszen ezek az anyagok nem csak a fejbőr egészségét veszélyeztetik, hanem erősen környezetszennyezők is!

hair-washing_0.jpg

A következő, szintén kulcsfontosságú lépés a balzsamozás, azaz a kondicionálás. A savas bázisnak köszönhetően a balzsamtól a haj szerkezete összezáródik. A balzsam hatóideje legalább öt perc és nem szerencsés ezt a lépést kihagyni. Ha a haj kutikulái nem tudnak bezáródni, egyenes út vezet a haj komoly sérüléséhez, amit a hajszárító és más formázó termékek fognak okozni. 

FONTOS!

Mindig fejbőrünkhöz és hajtípusunkhoz válasszunk speciális sampont és balzsamot! Nagyon nem mindegy, hogy milyen a hajad! Lehet igénybevett, festett, vékony, hosszú, vagy száraz, fonos odafigyelni akkor is, ha hullámos, göndör hajjal rendelkezel. Vannak olyan termékcsaládok is, amik kifejezetten az olyan betegségekre kínálnak megoldást, mint a korpás, zsíros vagy faggyús és az érzékeny fejbőr. 

 

FORMÁZÁS

A hajszárító a haj egészségének legnagyobb ellensége - kivéve, ha megtanuljuk helyesen használni. Ehhez pedig meg kell érteni a beszárító anyagok fontosságát! Azért van szükség MINDEN hajnál a hővédelemre, mert a formázáshoz melegre van szükség, a meleg viszont újra kinyitja a haj szerkezetét (ezért tudjuk formázni a hajat). Ekkor sérül a legjobban a hajszál, hiszen a 80-90 fokos forró levegő teljesen kiszárítja. Minden hajszárítás előtt használj hővédő készítményt! Ezzel megvéded a hajadat, és előkészítheted az egyenesítésre/göndörítésre és a formázásra is. 
dry-your-hair-2.jpg

 

MILYEN A JÓ FORMÁZÓ TERMÉK?

A utosó lépés a formázás, amit kettő nagyon fontos részre kell osztani. 

Az első maga a formázás, amikor például a hajhabot és a waxokat használjuk. Elengedhetetlen, hogy itt is minőségi termékkel dolgozzunk. 

Az olcsó készítmények gyakran tele vannak kőolajszármazékokkal, parabénekkel, szulfátokkal, pegekkel és mesterséges szilikátokkal. Ezek sokkal veszélyesebbek, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis idővel lefolynak a fejbőrre is, és akadályozzák az oxigénellátottságát, ami korpásodáshoz, súlyosabb esetben hajhulláshoz is vezethet.
hair-cuticle.jpg

Az egészséges és a roncsolt, száraz hajszál

Ha a hajad fényes, élettel teli és vastag szálú, az azért van, mert benne marad a víz. Egy minőségi wax vagy hajhab nem vonja ki a vizet a hajadból, azaz nem szárít és a fejbőrödet is kíméli! 

TIPP

Ha túlzottan száraz a hajad és olyan, mint a szénakazal, ajánlom figyelmedbe a mélyhidratáló és hajszálvastagító hatású hyarulonsavas kezelést, amit akár otthon is elvégezhetsz magadnak. 

A második fontos lépés a fixálás. Ez nagyjából mindenkinél azt jelenti, hogy megvesszük a legerősebb hajlakkot, ami úgy köt, mint a beton, és készen is vagyunk. Pedig ideje megszabadulni ettől a szokásunktól, hiszen manapság a tredek a természetes hatású frizurákról szólnak, azaz nem cél, hogy látszódjon az a fél flakon lakk, amit ráfújtunk. A tupírka üzemmódnak és az érezhetően kellemetlen, lakkos hatásnak már rég vége. Manapság a minőségi lakk képes beszívódni a hajba, és így egy teltebb, tömegében nagyobb hajkoronát kapunk!
istock_000027736072_small.jpg

Persze mindenkiben felmerül a kérdés, hogy oké, minőségi terméket veszek de a gatyámat is ráköltöm. Ez igaz, viszont

  • természetes alapanyagokat kapsz cserébe;
  • nem kell belőle sok, azaz gazdaságos, és
  • elfelejtheted a drága hajpakolásokat is, hogy pluszban ápold a hajad, mert a silány termék roncsolja azt.

Ennek tudatában utánaszámolva kiderül, hogy még spórolhatsz is, hisz később nem kell például hajhullás elleni anyagokra költened, véded a környezetedet, az egészségedet és a pénztárcádban is több pénz marad. 

süti beállítások módosítása