Stíler blog

6 tipp a kínos lábszag ellen

6 tipp a kínos lábszag ellen

2017. március 30. - Pusztai Olivér

Jön a melegebb időjárás, és az ember lába máris intenzívebben izzad, mint máskor. Aggodalomra azonban semmi ok, ez normális. Azonban a vele járó kellemetlen szag zavaró lehet, így érdemes kipróbálni néhány praktikát, hogy elkerüljük a kialakulását.

feet_002-656x418.png

Az erős lábszag nem csak minket, hanem a környezetünkben élőket is zavarhatja. Attól függően, hogy ki mennyire izzadós, vannak olyan praktikák, amik sokat segíthetnek azon, hogy a melegben a lehető legkevésbé legyen szaga a lábunknak.

LÁBSZAG – MITŐL KELETKEZIK?

Általában azt gondoljuk, hogy azok az emberek büdösek, akik nem tisztálkodnak rendszeresen. Ez nem feltétlenül igaz, mert mindenkinek van testszaga, aminek az erőssége függ többek között a fizikai aktivitástól, a hormonoktól, pszichikai problémáktól és az étrendtől is.

A lábszag a lábon lévő baktériumoktól ered, a „katalizátora” pedig az izzadó láb, azaz az izzadság. Ahogy ezek a baktériumok szaporodni kezdenek, úgy erősödik a lábszag is. Ezt súlyosbítják a nem megfelelően szellőző műanyag és műbőr cipők, a nejlonharisnyák és -zoknik. Arról senki sem tehet, hogy izzad, hiszen ez egy természetes dolog, arról viszont sokkal inkább, hogy ezt felerősíti a rossz, silány minőségű lábbeli.

giphy_4_4.gif

MIT OKOZ A LÁBIZZADÁS?

Első sorban a komfortérzet elvesztéséhez vezet, hiszen egy kellemetlenül ammóniás, ecetes szaggal párosul. Ennek oka, hogy normális esetben napi 12 órát töltünk cipőben, ami sötét, és állandóan nedves. Ettől a láb felvizesedik, kifehéredik, be is repedezhet, ami elég kellemetlen fájdalommal jár, és akkor még nem is beszéltünk a lábgombáról, amit nem egyszerű kiirtani, sőt még mást is megfertőzhetsz.

smelly-feet.jpg

MIT TEHETSZ ELLENE?

Ha a nem krónikus lábizzadásban szenvedsz, hanem pontosan tudod, hogy a nagy melegtől verejtékezel erősebben, akkor az alábbi pár hasznos tipp nagyon sokat javíthat a helyzeteden:

  1. Szellőztesd ki a cipődet, miután hazaértél! Ha egy napot viselted, számolj azzal, hogy nagyjából ugyanennyi idő kell ahhoz, hogy a lábbeli kiszáradjon és kiszellőzzön. Emellett a cipő anyagának is jót tesz, ha nem nyüstölöd minden nap.
  2. Figyelj arra, hogy még nedves, izzadt lábbal se zokniba, se cipőbe ne bújj. Mindig töröld szárazra, mielőtt felveszed.
  3. Érdemes citromolajat használni fürdés után. Ecseteld be vele a lábadat és hagyd egész éjjel száradni, levegőzni. A citromolaj ápol, fertőtlenít és megnyugtatja lábadat.
  4. Használj zsálya-menta teát! Reggel főzz le egy nagy adagot, és este áztasd a lábadat benne hetente kétszer. A zsálya és a tea csersavtartalma erős, természetes izzadásgátló, a menta pedig felfrissíti a talpadat.
  5. Számtalan izzadásgátló termékeket lehet venni, melyek lehetnek spray-k, kenőcsök, betétek, hintőporok. Egyeztess a patikussal vagy a drogéria dolgozójával, hogy melyik lehet a legjobb számodra.
  6. Amennyit teheted, szellőztesd a lábadat otthon, de ami a legfontosabb: nyáron hordj könnyű vászoncipőt vagy szandált (zokni nélkül), hogy a lábad megfelelően szellőzhessen.

rdh0024_smelly_feet_foot_bath.jpg

süti beállítások módosítása