Stíler blog

Kozmetikumok: min spóroljunk és min ne?

Kozmetikumok: min spóroljunk és min ne?

2017. február 14. - Pusztai Olivér

Percekig bambulunk a drogéria polcai előtt, és hezitálunk, hogy vajon az olcsóbb vagy a drágább krémet, körömlakkot vagy éppen alapozót válasszuk. Mikor fizetjük meg a minőséget, és mikor számít csak a márkanév és a csomagolás?

 pirosito.jpg

Sokszor szkeptikusak vagyunk az olcsóbbal szemben, holott ki lehet fogni alacsony áron, minőségi termékeket is! Nem mindegy, hogy mit kenünk a bőrünkre és az arcunkra, de az sem utolsó szempont, hogy mennyit költünk ezekre a termékekre. Millió apró trükk létezik, amivel akár az olcsóbb termékből is kihozhatjuk a luxus érzését, de vannak olyanok is, amiken semmi szín alatt nem érdemes sprórolni.

 

KRÉMEK: NEM ÉRDEMES KOCKÁZTATNI

A krémek egyenesen a bőrünkbe kerülve fejtik ki hatásukat. Alapvetően nem érdemes spórolni rajtuk, hiszen káros következményei lehetnek a gyenge minőségű készítményeknek. Ilyen az allergia, vagy a pigmentáció. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az olcsó krémek közül az összes problémát eredményez a bőrön, azonban a modern, nanotechnológiával gyártott krémek a bőr mélyebb rétegeiben tudják kifejteni hatásukat, így kétségkívül hatásosabban tudnak közreműködni a bőr öregedése elleni küzdelemben, vagy egy problémás bőr gyógyításában. Ezeknek a készítményeknek az előállítása költséges művelet, tehát az olcsó krémek között biztosan nem fogunk találkozni szuper hatékony anyagokkal.

 

ALAPOZÓK: JÓL GONDOLD MEG

Az alapozóknál igencsak széles a paletta. Még az egészen olcsó termékek között is ki lehet fogni jó minőségűt. Általában ezek hétköznapi használatra szánt, közepes fedést biztosító anyagok. Minél több elvárásunk van egy alapozóval szemben, annál valószínűbb, hogy a drágább kategóriák között érdemes keresgélnünk. Jól fedő, tartós, szépen terülő, UV védelemmel ellátott, kellemes tónusú, a bőrt lélegzését nem gátoló (nagyon fontos) alapozók inkább már a prémium márkák standjain keresendők.

 

SZEMFESTÉK: NEM KELL A LUXUSHOZ RAGASZKODNI

Ne feledjük, hogy gyakran azt fizetjük meg, hogy a gyártó nem végez állatkísérleteket, illetve minimális az esély arra, hogy a dekorkozmetikum allergiás reakciót váltson ki. Alapvetően, ha nem vagyunk kimondottan érzékenyek, bátran kipróbálhatunk pénztárcakímélő szemfestékeket is. Mielőtt vásárolunk, érdemes ellenőrizni, hogy mennyire pereg le a festék, illetve hogy mennyire fog (milyen magasan pigmentált). Ezt könnyen megtehetjük, ha a teszteren végighúzzuk az ujjunkat.

Tipp: Ha egy kevésbé jó minőségű szemfesték alá egy márkás, jól működő bázist kensz, akkor szinte minden festéknek szavatolni tudod a tartósságát, sőt még intenzívebb színeket érhetsz el.

 

SZEMPILLASPIRÁL: MINDEN KATEGÓRIA MŰKÖDHET

A szempillaspirálok múltja lassan egy évszázadra tekint vissza. Szinte minden márka kínál remek termékeket ártól függetlenül. Akár csak az alapozóknál, itt is nagyobb eséllyel találunk a különböző kritériumoknak megfelelő spirált a magasabb árkategóriában. Arra érdemes ügyelnünk, hogy ha tehetjük, ne vízálló szempillaspirált használjunk, mert ezek száradás után kevésbé rugalmasak és könnyen letörik az elvékonyodó pillavégeket.

 

MŰSZEMPILLA: JÓ SZEM KELL HOZZÁ

Ha nagyobb tapasztalatunk van a műszempillák terén, akkor biztos, hogy ki tudjuk szúrni a jobbakat még az olcsóbb megoldások közül is. Kísérletezni tehát lehet, de fontos, hogy a pillaragasztón ne spóroljunk, abból legjobbat érdemes venni.

Tipp: a Duo vizes bázisú műszempilla ragasztó, egy biztos választás.

 

PIROSÍTÓK: HOSSZÚTÁVON MEGÉRI

A pirosítók alapvetően nem tudnak kárt okozni az arcon, hiszen csak megülnek a bőr felszínén, így az apró szemcséi nem kerülnek be a bőrbe. Inkább az okozhat bosszúságot, ha foltosan terül a bőrön vagy hamar lekopik. Tehát a tartósság, az egyenletes, sima hatás miatt ajánlom a prémium kategóriás termékeket. Továbbá pirosítóból elég akár két szín is, ami hosszú ideig kiszolgál minket, ezért ha kimondottan drágán vásároljuk őket, akkor is megéri.

 

SZÁJFÉNYEK, RÚZSOK: VIGYÁZZ, ROMLANDÓ!

Talán az egyik legkönnyebben romlandó kozmetikai kellékünk a rúzs és a szájfény. Éppen ezért a világszínvonalú cégek nagy hangsúlyt fektetnek ezeknek a termékeknek a tartósítására és illatosítására. Mielőtt vásárolunk, szó szerint kiszagolhatjuk, hogy melyik a minőségi rúzs. Ha a kihelyezett teszter avas, akkor tuti, hogy érdemes tovább keresgélni. Egy biztos, minden árkategóriában ki lehet fogni szuper ajakszínezőket.

 

KÖRÖMLAKK: VÁLASZD AZ OLCSÓT

A körömlakkal kimondottan érdemes spórolunk, hiszen gyakran irreálisan magas áron kínálják ezeket a termékeket, miközben számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy általában a felénél búcsút inthetünk a lakknak, hiszen beszárad és már nem olyan egyenletesen fed.

Tipp: egy jó minőségű bázis és fedőlakk hosszan tartó fényes és ragyogóbb végeredményt biztosít, akár a kevésbé minőségi lakkoknak is.

A cikket köszönjük Kátai-Pál Edina sminkmesternek! Ha további hasznos tippekre vágytok, látogassatok el  a weboldalára!

 

süti beállítások módosítása