Stíler blog

10 tévhit az egészséges táplálkozásról, amit biztosan nem tudtál

10 tévhit az egészséges táplálkozásról, amit biztosan nem tudtál

2017. január 23. - Pusztai Olivér

A legtöbben már elkezdték az újévi fogyókúrájukat. Ha te is rávetted magad, hogy mostantól aztán tényleg rendszeresen eljárj az edzőterembe és odafigyelj az egészséges táplálkozásra, érdemes pár hasznos tippet is megfogadni. Ugyanis nagyon sokan rosszul diétáznak. Bedőlnek hibás tévhitek, ezzel a legrosszabbat okozva a szervezetüknek. A most következő 10 tippet mindenképpen fogadd meg!
weight-scale2.jpg

 

1. „HA ZSÍRT ESZEL KÖVÉR LESZEL”

Nyilván, ha evőkanállal eszed a libazsírt, az biztosan nem fog túl jót tenni a fogyókúrádnak (meg egyébként sem), de az a tévhit, hogy hízol tőle, egyenesen badarság. A zsírra nagyon nagy szükség van már sejtszinten is, így annak megvonásával csak rosszat teszel a testednek. Zsírt egyél, de ne keverd szénhidráttal! Hiszen ha az inzulin szinted megnő – pont a szénhidrát miatt – akkor kezd el raktározni a szervezet. És ha éppen akkor zsírt is ettél, akkor már baj van.

 

2. „NE EGYÉL ESTE 6 UTÁN, FŐLEG SZÉNHIDRÁTBAN GAZDAG ÉTELT”

Ez a téves információ már nagyon rég mozog a köztudatban. A nap utolsó étkezésére időzített szénhidrátfogyasztás a városi hiedelemmel ellentétben kifejezetten jótékony hatással van az emberi szervezetre:

  1. megkönnyíti a regenerációt, és
  2. elősegíti a pihentetőbb alvást is.

Ami nagyon fontos, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk, mert az viszont kifejezetten megterheli a szervezetet.

 

3. „A NAGY MENNYISÉGŰ HÚS KÁROS A MÁJADRA MEG A VESÉDRE, KÖSZVÉNYT ÉS VESEKÖVET OKOZ”

A fehérje és az abból származó aminosavak elengedhetetlenek az emberi szervezet működéséhez. A fehérjeszükséglet egyéntől, nemtől függ, és a kor növekedésével egyre csökken, ami teljesen természetes jelenség. Nyilván egy aktív sportolónak sokkal több fehérje kell: míg az átlagembernek 1g/tskg az adag, aki sportol, annak 2g/tskg, és a versenysportolóknak vagy gyúrósoknak mehet a 3-4g/tskg. A szervezet simán tolerálja a magas fehérjebevitelt anélkül, hogy annak bármilyen káros következménye lenne. (Azonban nagyon fontos a húsfogyasztóknak arra figyelni, hogy minél kevesebb félnyers, nyers húst egyenek.)

 

4. „A TISZTÍTÓKÚRA JÓ, MERT NEM CSAK EGÉSZSÉGES LESZEL, HANEM FOGYSZ IS”

A legnagyobb baromság, amit tanácsolni lehet épeszű embernek! Persze a mai napig ez terjed a köztudatban, csak éppen azt felejtjük el, hogy ennek hátterében jól pénzelt celebek, marketing guruk és cégek állnak. Azt pedig nagyon jól tudjuk, hogy van az a pénz, amitől mindent egészségesnek találunk, vagy amitől korpásodik a hajunk is...

sdsgsdg.jpg

A méregtelenítés a test kiválasztó szervrendszerének a feladata, nem a káposztaléé és egyéb folyadékoké. Optimális esetben ennek tökéletesen kell működnie anélkül, hogy bármilyen tisztítókúrát is elvégeznél (még egyszer: ilyen kúra NINCS!!!) Ha segíteni szeretnéd a kiválasztó szerveid működését, egyél egészséges ételeket, kerüld az alkoholt és igyál napi 3-4 liter tiszta vizet.

 

5. „AKKOR FOGYSZ JOBBAN, HA NAPI 5-6-SZOR ESZEL, KICSI ADAGOKAT”

Semmi ellenvetés nincs az ellen, ha valaki így étkezik, hiszen vannak, akiknek ez bevált. Vannak, akik napi 5-6, akár 7-8 alkalommal esznek kisebb adag, zsírszegény ételeket. Ők az úgynevezett szánhidrát típusúak. (A magyar lakosság nagyjából 10-15 százaléka ilyen.) A többségnek viszont nagyon súlyos károsodásokat okozhat, ha hosszútávon így táplálkozik, mert ha abbahagyja ezt a típusú táplálkozást, azonnali elhízást tapasztalhat.

 

 

6. „EGYÉL NAPONTA FRISS GYÜMÖLCSÖT, HOGY BIZTOSÍTSD A ROST ÉS VITAMINSZÜKSÉGLETEDET”

A gyümölcs jó, a gyümölcs finom, a gyümölcs egészséges, vallja mindenki, főleg drága nagyanyáink. És igazuk is van, de nem a mai gyümölcsökkel kapcsolatban. A régi gyümölcsökkel szemben a maiaknak semmi köze az egészséghez. Sötétben, egy műanyag dobozban érlelődnek, vitamintartalmuk szinte semmi, viszont rendkívül sok cukor van bennük. A gyümölcscukor, azaz a fruktóz gyakorlatilag méreg! A szervezet azonnal kivonja a vérből, a máj zsírrá alakítja, így közvetlenül energiát nem nyer belőle a szervezet. Fura, de ha manapság rendszeresen eszünk gyümölcsöt, azzal sokkal inkább ártunk az egészségünknek, mint használunk! (Ez még inkább igaz a gyümölcslevekre és gyümölcslé készítményekre.)

healthy-fruit-juices.jpg

 

7. „A FEHÉRJE POROK ÉS HASONLÓ KÉSZÍTMÉNYEK ÁRTALMASAK A SZERVEZETRE, LEGINKÁBB A MÁJADRA”

A táplálék-kiegészítésként fogyasztott fehérjekészítményekre ugyanaz igaz, mint az 5. pontban említett húsokra. Semmivel nem rosszabbak, és nem okoznak károsodást a májadban vagy a vesédben. Ezeket általában tejből, tojásból, és egyéb állati fehérjéből állítják elő. Ha minden edzésből szeretnéd kihozni a maximumot, ahhoz hatékony és jó minőségű étrend-kiegészítőkre van szükség. Én személy szerint az XS Hydrolyzed Whey Protein Powder összetétele testmozgás után kifejezetten serkenti és fokozza a tiszta izomszövet növekedését. A hidrolizált fehérje a hagyományos fehérjénél gyorsabban felszívódik és elkezdi kifejteni hatását, míg a C- és E-vitaminkeverék segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől. 

 

8. „A BARNA RIZS EGÉSZSÉGESEBB, MINT A FEHÉR”

Ez is egy közkeletű tévhit! A barna rizs annyiban különbözik a fehértől, hogy azon rajta hagyják a külső növényi hártyát. Igaz, ettől nő a rosttartalma, de ezzel viszont toxikus anyagot is viszünk be a szervezetünkbe. A növények úgy védik a magvaikat, hogy a magot egy hártya, burok veszi körül, amiben toxikus fehérjéket tárol. Ez persze igaz a rizsre is. Hiába magasabb a barna rizs rosttartalma, a héj irritálja a vékonybelet, autoimmun reakciókat válthat ki és krónikus gyulladáshoz vezethet. Ha a rostbevitelünket szeretnénk növelni, válasszunk  egészségesebb utat, és együnk több zöldséget.

brown-rice-vs-white-rice.jpg 

9. „LEGALÁBB 3-4 ÓRÁNKÉNT KELL ENNED AHHOZ, HOGY IZMOSODJ”

Ez is egy óriási marhaság, hiszen az izomzat éjjel épül és nő, amikor alszunk. Ha izmosodni szeretnél, akkor a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot és fehérjét kell bevinni a szervezetbe, és itt nem az egész napos zabálásra kell gondolni. Fontos, hogy a szervezetet akkor lásd el tápanyaggal, ha az fel is tudja használni, egyébként csak hízni fogsz.

 

10. „AZÉRT JÓ A PALEO DIÉTA, MERT BÁRMIKOR EHETEK ÉDESSÉGET ANÉLKÜL, HOGY ELHÍZNÉK”

Ez az egyik kedvencem azoktól, akik csak kifogást keresnek, hogy nasizzanak. És erre a paleo diéta a legjobb! Ugye ők arra hivatkoznak, hogy az édesség maglisztből van és ezért nem hízlal. Ez nem igaz, mert a paleo ételek rengeteg zsírt tartalmaznak, főleg a magliszt, amiből az édességek vannak. A sok növényi zsír kellemetlen hatásokkal jár, és a növényi maglisztek toxikus anyagokat tartalmaznak (lásd 8-as pont).

rawdessertsbrisbane.jpg 

Ha segítségre lenne szükséged és még több hasznos tippre az edzés, az egészséges táplálkozás és a diéta területén keresd a Custom Body Works csapatát!

süti beállítások módosítása