Stíler blog

3 egészséges ebédötlet, ha már unod a salátát

3 egészséges ebédötlet, ha már unod a salátát

2017. január 20. - Rigó Ági

Az egészséges étkezés nem áll meg a különböző salátáknál! Jobbnál jobb opciók közül választhatunk akkor is, ha a téli mínuszokban nem csúszik – és valljuk be, unalmas is – a jégsali.

Sokan jól indítják a reggelt – egy vitalizáló smoothie-val vagy akár fehérjében gazdag tojással – de aztán ebédkor már összedől a rendszer, és jönnek a hagyományos, és nem feltétlenül egészséges ételek, mert a téli mínuszokban valahogy nem kívánjuk annyira a salátákat. Pedig számos alternatíva van a cézár saláta és a csülökpörkölt között, ráadásul az egészséges hozzávalók nem jelentik automatikusan azt, hogy többet kell költenünk kajára.

Jöjjön most 3 egészséges, egyszerűen beszerezhető alapanyagokból készült étel, ami tökéletesen beleillik a tudatos táplálkozás világába!

 

1. ÁZSIAI CSIRKELEVES

asian-chicken-soup-i-howsweeteats_com-7.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

  • ½ evőkanál vaj
  • ½ evőkanál olíva olaj
  • ½ felszeletelt hagyma
  • ½ bögre sárgarépa felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ½ bögre gomba felszeletelve
  • 6 bögre csirke alaplé
  • 2 főtt csirkemell filé felszeletelve
  • 2 bögre kínai kel felszeletelve
  • 4 szál újhagyma
  • koriander
  • só, bors

Egy nagyobb fazékban olvaszd fel a vajat, majd add hozzá az olívát. Ha már forró, jöhet a hagyma és a répa. Körülbelül 3 perc alatt megpuhulnak annyira, hogy hozzáadhatod a gombát és a fokhagymát is. Újabb 3 perc múlva öntsd fel az egészet a csirke alaplével, és várj, míg felforr.

Kis lángon főzd tovább, és közben tedd bele a csirkemellet és a kínai kelt is.

Tálalás előtt szórd meg friss újhagymával, és kínálj hozzá koriandert.

 

2. TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA TOJÁSSAL

spotato-4.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 darab közepes méretű édesburgonya
  • 1 csésze fekete bab
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 csésze friss rukkola
  • egy fél citrom leve
  • 4 tojás

Egy villával szúrj néhány lyukat az édesburgonyákba, majd egy tepsiben helyezd őket 220 fokra előmelegített sütőbe. Fél óra sütés után vedd vissza a hőfokot 180 C-ra, és süsd még 30-40 percig. Ha kész, vedd ki a sütőből a tepsit, és adj 5 percet a krumpliknak, hogy egy kicsit kihűljenek. Ezután hosszában vágd fel őket, és töltsd meg a sajttal és a fekete babbal. Ha túlságosan kihűlt volna, és a sajt nem olvad meg, most még visszadobhatod pár percre a sütőbe.

A rukkolát keverd össze az olívaolajjal és a citromlével, sózd, borsozd, majd helyezd az édesburgonya tetejére.

Ha nem akarod bonyolítani az életedet, a tojásokat elég megfőzni, de ha egy kicsit extrábbra vágysz, készítsd el őket buggyantott tojásnak, és tálald a töltött édesburgonyával.

 

3. MEDITERRÁN KUSZKUSZ

9203978496_0e4fe057eb_c.jpg

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 1 bögre kuszkusz (ha szeretnéd gluténmentesen elkészíteni, használj helyette quinoát)
  • 1 bögre víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 érett paradicsom felkockázva
  • 1 kígyóuborka felkockázva
  • 1 bögre articsóka (konzerv)
  • ½ bögre fekete olívabogyó
  • ½ lila hagyma vékonyra szeletelve
  • só, bors

Az öntethez:

  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 3 ek balzsamecet
  • 3 ek vörösbor ecet
  • ½ teáskanál fokhagyma por
  • ½ tk szárított oregánó
  • ½ tk friss kakukkfű

A tálaláshoz:

  • ½ tk petrezselyem
  • ½ bögre fetasajt
  • só, bors

Egy nagy tálban keverd össze a kuszkuszt, az olíva olajat, és a sót, majd önts rá egy bögre forrásban lévő vizet. Tegyél rá fedőt, és hagyd állni.

Egy másik edényben keverd össze a felkockázott paradicsomot, uborkát, articsókát és olívabogyót. Sózd, borsozd, és ezt is tedd félre.

Az öntet hozzávalóit keverd össze egy kis tálban, majd dobd bele a lila hagymát is, és lefedve hagyd állni legalább 10 percet.

Mire ezzel megvagy, a kuszkusz is elkészül. Lazítsd fel egy villával, és ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha kész, keverd össze a zöldségekkel, és kész is!

Tálaláskor locsold meg a hagymás dresszinggel, a tetejére pedig mehet egy kis fetasajt és a petrezselyem zöldje.

süti beállítások módosítása