Stíler blog

A non-iron ruhák veszélyesebbek, mint gondolnád!

A non-iron ruhák veszélyesebbek, mint gondolnád!

2016. május 29. - Pusztai Olivér

Vasalni vagy nem vasalni: ez itt a kérdés! A divatcégek számtalan lehetőséget nyújtanak azoknak, akik nem szeretnek, illetve nem tudnak vasalni. Évek óta vásárolhatunk olyan ruhákat, ingeket, amelyek könnyen vasalható anyagból készülnek. Sokaknak ez nagy segítség, azonban csak most került nyilvánosságra, hogy mennyire egészségtelen. Hogy miért? Azt eláruljuk most azonnal!

 ironingstress_main_2671352a.jpg

Egyre több olyan ruhaneműt vásárolhatunk, amin egy non-iron vagy easy iron felirat jelzi, hogy könnyen vasalható anyagból készültek. Miért is ne, hiszen a felgyorsult, rohanó élünkben alig van időnk rendszeresen és szakszerűen takarítani, egészséges ételeket főzni, rendben tartani és frissíteni a gardróbunkat, nemhogy még hosszú órákat töltsünk a gőzölgő vasaló felett, hogy simára vasaljuk a ruhákat. Azonban egy új kutatás, amit a Wall Street Journal közölt le a napokban, mindenkinél kiverte a biztosítékot. Ugyanis az a vegyszer, amivel elérik, hogy a ruhát könnyebb legyen vagy egyáltalán ne kelljen vasalni, súlyosan rákkeltő. Ez nem más, mint a formaldehid, amit a halottak balzsamozására is használnak.

 

Ennek tudatában már én sem igazán szeretném felvenni az ilyen vegyszerrel kezelt ruhákat, csak azért, hogy megússzam a vasalást.

Ha belegondolunk, egy profi vasalás sem tart több ideig, mint 90 másodperc, ha rendesen van előkészítve a ruha. Így ha előre gondolkodunk és tervezünk, megkönnyítjük a reggeli készülődést: ha szakszerűen mossuk a ruháinkat, máris értékes perceket, vagy akár órákat nyerhetünk.

 

Tippek és trükkök, hogy megkönnyítsd az életed vasalás nélkül

Ha gyűrődésmentes ruhákat szeretnél kipakolni a mosógépből, akkor el kell felejteni pár rossz szokást, és energia- valamint időtakarékos megoldásokkal kell helyettesíteni. Íme 6, ami biztosan be fog válni:

 Cselezz a centrifugálással!

Minél magasabb fordulatszámon centrifugálsz, annál gyűröttebb lesz a ruha, ez logikus. Ha ügyesen osztod be az idődet, és nem csak akkor mosol, amikor már egy darab tiszta ruhád sincs, akkor lesz arra is pár nap, hogy lassabban száradjon meg a ruha. Éppen ezért ne 1000-es fordulatszámon centrifugálj, hanem maradj az 500-700-as tartományban. Ha így teszel, a ruha sokkal kevésbé lesz gyűrött.

 

Természetes adalékok

Különböző háztartási szereket is igénybe vehetsz, hogy a ruhák kevésbé gyűrődjenek. A színeket élénkítő ecet és az amúgy fehérítő hatású szódabikarbóna például ilyen, a ruhák gyűrődését is megakadályozza.

 mosodio_zsakban.jpg

A másik titkos kedvenc a mosódió. Hallottál már róla? Titkos fegyvere, hogy lágyítja a vizet, így a ruhák tapintása is finom, puha lesz.

 

Bio vasaláskönnyítő

Számtalan bioboltban lehet kapni kis tasakokat, illetve nagy kiszerelésben olyan más természetes anyagokat, amik megkönnyítik a vasalást.

 

Így teregess, hogy ne kelljen elővenni a vasalót

Ha a mosásnál minden oké volt, és betartottad a fenti szabályokat, akkor már csak a teregetés maradt hátra, ahol ugyancsak bevethetsz pár praktikát. Rázd ki alaposan és húzd meg az anyagot, hogy még több gyűrődéstől megszabadulj. Felejtsd el a csipeszt, inkább akaszd vállfára a ruhákat, hogy száradás közben is legyen esélyük kirúgni magukat, és újabb gyűrődések se keletkezzenek.

 clothes-to-dry-3.jpg

Vasalj, miközben fürdesz

Igen, jól hallod, a stylistok bevált gyakorlata, hogy a vasalandó inget, ruhát, zakót beviszik a fürdőszobába és felakasztják a zuhany mellé. A forró víz gőzétől és a sok párától pillanatok alatt alatt kirúgja magát az anyag, pont úgy, mintha kigőzölted volna.

 contrast-shower-water-stream.jpg

Válassz minőségi vasalót

Érdemes beújítani egy komolyabb vasalóra is, ami intelligensebb a nagy átlagnál. Ilyen a Philips Perfect Care modellje, ami 3 bar gőznyomással, vállfán kigőzöli a ruhát, és ha vasalnod kell, szuper intelligens vasalótalpa érzékeli a különféle anyagtípusokat és arra a hőfokra hevíti magát, amit az anyag megkíván. Ezzel elkerülöd, hogy véletlenül kiégesd a kedvenc ingedet, ruhádat.

gc7635_30-ims-hu_hu.jpg

 

 OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:

Akkor most mégsem ciki szandált hordani?

Akár el is tévedhetsz a H&M-ben

Nem is sejted, hogyan teszed tönkre a bőrödet!

Boldogabb lehetsz, ha betartod ezeket  divattippeket

süti beállítások módosítása