Stíler blog

Táplálkozz egészségesen az irodában!

Táplálkozz egészségesen az irodában!

2015. szeptember 05. - Pusztai Olivér

Semmi kedved otthon főzni és előre elkészíteni a másnapi ételt? A munkahelyed környéken egy valamirevaló egészséges étterem sincs, ahol tudnál rendesen enni? Unod már a házhoz szállító cégek unalmas, olajban tocsogó, ízetlen kínálatát? Esetleg frissen készült, nem agyonmikrózott ételre vágysz? Tippek a munkahelyi egészséges étrend kialakításához.

office-fet-720x340.jpg

Hozzám hasonlóan, sok irodai dolgozó számára a stressz gyakran a napi program része. A jól megérdemelt szünet mindössze annyi, hogy csak kapkodva felfalunk valami ételt, amit az iroda 100 méteres körzetében találunk, és nyomás vissza. Azoknak, akik túlnyomó részt ülő munkát végeznek, ajánlott odafigyelniük a táplálkozásra, hogy elkerüljék a túlsúly, és a különféle betegségek kialakulását. Ehhez adunk most pár hasznos tippet, amelyeket megfogadva biztosan jól fogod érezni magad a bőrödben.

 

via GIPHY

 

Nyerset naponta többször

Alapszabály, hogy naponta legalább két-háromszor együnk nyers ételeket. Néhány szem friss gyümölcsöt a nap bármely szakában beiktathatunk, bár legjobban éhgyomorra hasznosulnak értékes anyagaik. Igazi napindító vitaminbomba, ha készítesz magadnak cirka 5 perc alatt egy friss smoothie-t és viszed magaddal a munkahelyedre.

kepernyofoto_2015-09-05_17_12_11.png

Oké, sokak erre azt mondják: a kávé felpörget reggel, nélküle egy lépést sem teszek! :) - valóban felpörget, de ebben az időszakban az agyadnak nagyobb szüksége van glükózra és a vitaminokra, ásványi anyagokra, amelyek mind megtalálhatók a gyümölcsben. A kávé valóban felpörget, de mértéktelenül fogyasztva ásványokat von el a szervezettől és ráadásul vízhajtó hatása is van. 

 

Több kisebb étkezés

Inkább többször együnk kevesebbet, így folyamatosan szinten tartva vércukorszintünket elkerülhetjük a telítettségérzést és a hirtelen ránk törő kajakómát. A kisebb adagokkal emésztőszerveinket sem terheljük feleslegesen, szervezetünknek pedig marad energiája a szellemi munkára.

 

TIPP:

Ha gyorsan fogyasztható, egészséges dolgokat szeretnél enni, látogass el a Friss nevű mini büfébe, ahol csak és kizárólag természetes alapanyagokból készült, gyors rágcsálnivalókat találsz. Gyorsan rájössz majd, hogy ez maga a kánaán. Jómagam a legnagyobb függője vagyok.:) 11892203_611889662247108_4464308681042877683_n.jpg

Mindent mértékkel és változatosan!

Napi étrendünket próbáljuk meg úgy összeállítani, hogy megfelelő arányban szerepeljenek benne a szénhidrát, illetve a fehérje alapú élelmiszerek, hiszen szervezetünknek mindkettőre egyaránt szüksége van. Ebédre megteszi akár egy nagy tányér saláta is sajttal, olajos magvakkal, húsfélékkel körítve. 

 

via GIPHY

A fehér kifli vagy egy jó Big Mac menü helyett vegyünk inkább egy teljes kiőrlésű zsemlét, garantáltan több benne az értékes anyag, mint az előző kettőben együttvéve. Ha pedig nasikázni támad kedved, válassz natúr olajos magvakat, esetleg aszalt gyümölcsöket. 

 

Tiszta vizet a pohárba!

Minden nap igyunk legalább 2-3 liter vizet vagy ásványvizet, 100%-os gyümölcsleveket, gyógy- vagy zöldteát. Nem számít értékes folyadéknak a cukrozott kóla, ájsztí, és a többi lötty. Ide tartozik sok dobozos, nem 100%-os gyümölcslé is. Ha nem iszunk eleget, csökken a koncentrálóképességünk, lankad a memóriánk és fejfájás alakulhat ki. 

woman-drinking-water1.jpg

A koffein

A hosszú munkaórák között a kávézás sokaknak az egyetlen kikapcsolódás, sok esetben pedig egy életmenő “rituálé” is egyben. Napi egy-két csésze valóban élénkítő hatású, ám e fölött már inkább csak a negatív hatások érvényesülnek: a vércukorszint és a vérnyomás ingadozása, szívdobogás, vesepanaszok, fejfájás, hirtelen ránktörő fáradtságérzet, álmosság.

 

via GIPHY

Törekedjünk inkább arra, hogy rendszeresen kialudjuk magunkat és erőnlétünket inkább rendszeres mozgással tartsuk fenn, mint kávéivással. A koncentrációs készségünket hosszabb ideig tudjuk stabilan fenntartani, ha kávé helyett fekete, zöld, vörös, vagy mateteát iszunk.

 

Ebéd pillanatok alatt

Fontos, hogy a főétkezés során is minőségi ételeket vegyél magadhoz. Sokan azt gondolják, hogy a minőségi étkezés mennyire drága és költséges. Én nem így gondolom, sőt a tapasztalatom is az, hogy pont ezek azok az ételek, amiket egyszerűen elkészíthetsz. 

 

via GIPHY

Ha egyáltalán nem főzöl otthon, akkor törekedj arra, hogy minőségi ételeket válassz. Elhagyhatók a fehér lisztből készült ételek, a házias, pörköltös, zaftos főételek, a tészták stb. Egyél helyettük könnyen emészthető rostos ételeket, zöldséget, fehér és rozé húsokat. Fontos, hogy ebédnél ne edd halálra magad. Így elkerülheted a kajakómát, és a szervezetedet sem terheled nagyon azzal, hogy egyébként helytelenül, ülve emésztesz.

 

OLVASS MÉG TÖBB STÍLER CIKKET:

Nyáron vagyány, ősszel divatbaki

Most akkor számít a méret vagy sem?

5 legnépszerűbb férfi frizura idén ősszel

Nagy mellek kontra divat

süti beállítások módosítása