Stíler blog

Elő a fürdőruhákkal! Vagy inkább mégse?

Elő a fürdőruhákkal! Vagy inkább mégse?

2015. július 16. - Sebó Krisztián

Az első fürdőruha viselésére utaló jelek i.e. 1400-ra tehetőek, melyet görög és római vázlatok, falfestmények és írások rögzítenek. Nem csoda, hiszen például a görög asszonyok imádtak a tengerparton sütkérezni! Persze titokban mindig féltek a gonosz Hidra felbukkanásától, de mit se neki, az új Calzedonia bikini megér ennyi kockázatot, sőt, tán még Aphrodité is vet néhány irigy pillantást rájuk.

giphy.gif

A mai napig ismert, kezdetleges, mégis forradalmi újdonságnak számító bikinit 1946-ban, Párizsban mutatta be Louis Reard, mérnök. Elnevezését a Marshall-szigetek közelében található Bikini atollról kapta a ruhadarab, hiszen feltalálója úgy gondolta, hogy az ott folytatott kísérleti atomrobbanásokhoz hasonló hatást fog kiváltani a világban vele. Igazából nem lőtt nagyon mellé. Innentől kezdve nem volt megállás, a filmvásznon először 1957-ben mutatkozott be a bikini, a csodálatos Brigitte Bardot testén, akit Elizabeth Taylor követett, majd Ursula Anders sem maradhatott ki a sorból.

Ugorjunk most az időben, hiszen a fekete-fehér világ óta rendkívül sok minden történt és felgyorsultak az események. Ki ne szeretné villogtatni testét, akár egy-egy fesztiválon vagy szimplán csak a Palatinus hullámmedencéjében, ugye? Az emberek nem azért fáradoznak és izzadnak az edzőteremben, koplalnak a hétköznapokon, hogy nagy pulcsik és divatbakik tömkelege mögé rejtsék tökéletesnek hitt testüket.

A régi, hagyományos fürdőruhamanufaktúrák háttérbe szorultak 1998 környékén, amikor a szörf- és búvárruha készítő cégek rájöttek, az általuk már régóta használt neoprén anyag tökéletes az ilyen jellegű darabok gyártásához, sőt nagyon egyszerűen lehet mintát, feliratot, képeket nyomtatni rájuk, valamint könnyen alakíthatóak bármilyen fazonra.

Itt robbantak be a köztudatba a mára már csak trikiniként ismert darabok, a már meglévő bikini, egyrészes és tankini fazonok mellé. Azt hiszem, valahol itt szabadult el kicsit a pokol, persze tisztelet a kivételnek. Minden fazonból találhatunk botrányos darabokat, melyek kiverik a biztosíték, akár egy apuka szemében, mikor lánya közli, hogy bizony, ő ezt fogja viselni ebben a szezonban, vagy a strandon nézelődve is találkozhatunk szemünkbe könnyet csaló darabokkal. Lássuk, melyek azok, melyek nem igazán számítanak stílernek és lehet, hogy picit jobban át kellett volna gondolni, hogyan is viseli az illető, vagy egyáltalán: ezt a darabot kellet-e volna választania?


 

További stíler cikkekért kattints:

süti beállítások módosítása